Kytkennät ja liitännät

Dokumenttikameran kytkemisessä on eroteltava muutama tapa käytöstä riippuen. Myös muita liitäntöjä tarvitaan.

Analoginen VGA

VGA on perinteinen "näyttökaapeli" jossa kuva kulkee yleisimmin. Tästä ollaan uusimmissa tietokoneissa hiljalleen luopumassa mutta kameroissa tämä liitäntä on varmasti vielä pitkään. Kameroissa voi olla useampia sisään ja ulostuloja VGA-liitännällä lähinnä valitsin-ominaisuutta ja useampaa näyttöä (tai projektoria ja näyttöä) yhtäaikaa käyttävieä ajatellen.

Digitaalinen HDMI / DVI / DISPLAY

Digitaalinen kuvan ulostulo on jo monissa kameroissa, ja se on paras tapa kuljettaa kuvasignaali hyvälaatuisena. Mikäli kamera on niinsanottu FullHD-laite, saadaan siitä täysi hyöty vain käyttämällä tällaista digitaalista ulostuloa. Kannattaa muistaa ettei kuvasignaali kuitenkaan kulje kuin 10-15 metriä HDMI-kaapelissa ilman erikoisratkaisuja. HDMI:n erikoispiirre verrattuna muihin digitaalisiin kytkentöihin on se että siinä kulkee tarvittaessa äänisignaali mukana esimerkiksi näytön kaiuttimille.

Dokumenttikamera valitsimena

Monipuolisemmat dokumenttikamerat sisältävät valitsinominaisuuden joka helpottaa erityisesti satunnaisia käyttäjiä käyttämään tilan kaikkia AV-laitteita yhdestä paikasta ohjauspainikkeiden avulla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että dokumenttikameraan kytketään eri kuva ja äänilaitteet, siitä kuvasignaali viedään yhdelle näyttölaitteelle ja yhdelle äänivahvistimelle tai aktiivikaiuttimelle. Dokumenttikameran tiedoissa maininta Toimii valitsimena, tarkoittaa juuri tätä. Valitsimen laajuuksia on sitten erilaisia, joko kahden, kolmen tai useamman laitteen ohajus voi olla mahdollista. Yleemsä tämä tarkoittaa kuitenkin vain kuvan ja äänen sisääntulon vuorottelua mutta osalla kameroista voidaan myös esimerkiksi käynnistää ja sammuttaa projektori kameran toimintojen mukaan.

Äänikytkennät

Dokumenttikamerassa voi olla äänen sisään- ja ulostulo 3,5 mm "plugi" -liitännällä. tämä on joko valitsinominaisuutta varten mutta myös siksi että kamerassa itsessään voi olla mikrofoni jota voidaan käyttää vaikka tavallisena tietokonemikrofonina tai kameralla tehtävien videoiden tallennukseen.

RS232

Tämä tieto tarkoittaa sitä että dokumenttikamera sisältää etäohjausmahdollisuuden. Laitetta voidaan siis käynnistää, ohjata ja sammuttaa erillisestä yleismallisesta ohjainpaneelista joka esimerkiksi luentosaleissa on hyvin yleinen. Ohjain ohjelmoidaan kyseiselle kameralle, pelkkä kytkentä ei saa niitä toimimaan keskenään.

USB (neliön muotoinen "tulostin-USB")

Tämä on tärkeä liitäntä silloin kun kameraa käytetään tietokoneen kanssa ja kuvat tallennetaan sinne. Myös kosketustaulujen kanssa tätä tarvitaan kuvien "kaappaamiseksi" kamerasta ja joissakin jopa ohjaamaan kameraa taululta. Joissakin halvimmissa kameramalleissa on pelkkä USB-liitäntämahdollisuus, ei lainkaan muita kuvalähtöjä. Tällainen laite on tarkoitettu tietokoneen kautta käytettäväksi ja vaatii että se on käytännössä aina kiinni käynnissä olevassa tietokoneessa. Näiden kameroiden kuvanlaatu ja videokuvan päivitysnopeus on myös riippuvainen tuon USB-siirron ominaisuuksista. Oppilaitoksen peruskäyttöön nämä kuitenkin monissa tapauksessa riittävät jos muut olosuhteet ovat kunnossa (esim valot). 

USB-muistitikun paikka / muistikorttipaikka

Tällainen liitin laitteessa tarkoittaa usein sitä että laitteella voidaan tallentaa kuvia suoraan muistitikulle. Myös muistikorttipaikkaan voi laittaa kortteja joihin kuvia voidaan tallentaa. Käytännössä tämä ominaisuus on harvemmin käytössä, yleisemmin kuvat tallennetaan suoraan tietokoneelle. Etuna on kuitenkin se että nämä kuvat voidaan myös esittää kameralta ilman tietokoneen kytkemistä laitteistoon.

Powered By OpenCart
Dokumenttikamera.fi © 2020